کتاب فرزندم تک است


نویسنده: راضیه ترکان
ناشر: حدیث راه عشق
موضوع: برسی دغدغه های تربیتی تک فرزند

معرفی‌کتاب:

« فرزندم تک است» دعوتی است به اندیشیدن درباره رسالت های تربیتی مادری و پدری و کنکاشی است برای شناسایی ابعادی از تربیت که شاید از نگاه ما پوشیده مانده است. این کتاب دغدغه و پرسش هایی دارد، درباره فرصت ها و تهدیدهای تربیتی تک فرزندی و بیشتر از این که دنبال جواب باشد، به دنبال تفکری روشن و نگاهی دوراندیش است، برای انتخابی صحیح.

بریده‌ی کتاب(۱):
هنگامی که تک فرزند ما به دلیل تنها بودن و تعاملات محدود، آن هم با بزرگسالانی که عمدتا شرایط غیرواقعی برای او ایجاد می کنند، روبه رو می شود، فرصت کسب مهارت های اجتماعی را نخواهد یافت. وجود خواهر و برادر و تعاملات بین آنها، بهترین زمینه سازی برای کسب این مهارت هاست. تحقیقات متعددی بر اهمیت نقش تعاملات بین خواهر و برادرها بر فرایند اجتماعی شدن هر دو طرف ارتباط، تاکید دارند. حتی این تعاملات از سنین پایین آغاز می شود؛ به گونه ای که کودکان سه ساله قادرند طرز گفتار خود را به نحوی تغییر دهند که خواهر و برادر کوچک تر آنها متوجه مطلب بشود. همچنین، به هنگام ناراحتی، همدلی و نگرانی خود را نشان می دهند. این رفتارها نشانه های اولیه ای از این موضوع است که آنها را درک کنند و از خود، رفتار اجتماعی بروز دهند.
فرزندم تک است، ص ۵۵

بریده‌ی کتاب(۲):

مهارت سازگاری به کودک این امکان را می دهد که ضمن حفظ هویتش، میان خود و محیط اجتماعی رابطه ای سالم برقرار کند. آفت هایی مانند زیاده خواهی، خودخواهی و خودپسندی، مانع از سازگاری می شود. در کنار سازگاری، مهارت دیگری با عنوان انعطاف پذیری مطرح می شود. این مهارت به کودک کمک می کند تا در صورت وارد شدن فشاری از محیط بیرون و نارضایتی از آن، قادر باشد ضمن تشخیص نوع فشار، راه های مختلفی برای کنترل یا تغییر آن به کار ببرد. به نظر می رسد مهارت های سازگاری و انعطاف پذیری در کودکان خانواده های چند فرزند، به مراتب بیشتر از تک فرزندان است. کودک در یک خانواده پرجمعیت در خلال روابطش با اعضای خانواده، به خصوص خواهران و برادران، فرا می گیرد چگونه با دیگران همکاری کند و برای حل مشکل با دیگران گفتگو کرده و به راه حل برسد. او فرا می گیرد ضمن بیان نظر خود، ضروری است نظرات دیگران را بشنود و در نهایت، به راهی برسد که هر دو طرف راضی باشند. به طور معمول تک فرزندان این مهارت را ندارند. تصور آنها عمدتا به این شکل است که تنها راه حل ممکن این است که یا به نفع من باشد یا به نفع دیگری، راه حل دیگری وجود ندارد.
فرزندم تک است، ص۵۸

بریده‌ی کتاب(۳):

در برخی مواقع، احساس تنهایی منجر به رشد خودخواهی و خودبینی در تک فرزند می گردد. والدین هنگامی که فقط در جهت خواست و رضایت تک فرزند خود عمل می کنند و او را محور تمام تصمیم گیری ها قرار می دهند و از هرگونه مخالفت با او پرهیز می کنند، در حقیقت، شرایط را برای افزایش خودخواهی در او، فراهم می سازند. پرورش خودخواهی در کودک سبب می شود او در دوران کودکی، به فردی لوس و پرتوقع تبدیل شود که برقراری ارتباط با دیگران و به خصوص همسالان، برایش دشوار است. زیرا آنها همانند والدین او نیستند که فقط رضایت او برایشان اهمیت داشته باشد. پس از بلوغ و حضور بیشتر در محیط های اجتماعی، مشکلات ارتباطی او نیز بیشتر می شود. این مشکلات ممکن است در آینده شغلی و حتی زندگی مشترک فرد هم مسئله آفرین باشد.
فرزندم تک است، ص۶۷

بریده‌ی کتاب(۴):

از مسائلی که تعداد زیادی از والدین تک فرزندان درباره فرزندانشان به آن اشاره می کردند، این مسئله بود که فرزندان آنها بسیار حساس و زودرنج هستند. به نظر می رسد ریشه این حساسیت ها و زودرنج بودن را در حمایت های افراطی پدر و مادر باید جستجو کرد و البته این ویژگی در ارتباط آنها با دیگران نیز تاثیرگذار است. حمایت افراطی از فرزندان، زمینه ساز نارسایی های رفتاری دیگر، مانند کمبود اعتماد به نفس و نداشتن مهارت حل مسئله می گردد؛ چرا که هیچ گاه اجازه قرار گرفتن در شرایط واقعی و رویارویی با مسائل را پیدا نکرده اند که اکنون مهارت حل آن را داشته باشند.
فرزندم تک است، ص ۸۷

مطالب مرتبط با کتاب فرزندم تک است:

بیشتر بخوانیم…

خرید کتاب مثبت‌ سه

بیشتر ببینیم…

زهرا صادقي با 7 فرزند از قول رهبر ميگويد: جهاد امروز مادران فرزند آوري است .

کتاب یار
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *